Op Open Monumenten-zaterdag 11 september sluit de Stichting Ludens de succesvolle serie Marktconcerten af met een orgelwandeling langs historische orgels in Oosterhout. Bij monumenten wordt meestal gedacht aan gebouwen, maar ook orgels zijn vaak ware monumenten. De Oosterhoutse kerken en kloosters herbergen nog heel wat van die fraaie en monumentale orgels. Maar Oosterhout kende in het verleden ook de nodige dansorgels. Eén daarvan is nog overgebleven en doet nu dienst als straatorgel: het Abrahamorgel.
Om al dit moois beter voor het voetlicht te brengen, heeft de Stichting Ludens een nieuwe brochure Orgels in Oosterhout gemaakt. De Stichting Ludens roept gemeente Oosterhout op om naast een Kerkenvisie ook een Orgelvisie te ontwikkelen zodat dit monumentale orgelbezit voor toekomstige generaties behouden blijft. Als eerste aanzet voor een dergelijke visie heeft de Stichting Ludens een voorstel voor de benoeming van een Oosterhoutse Stadsorganist gelanceerd, dat samen met de orgelbrochure aan het begin van de orgelwandeling zal worden aangeboden aan onze burgemeester.
Het programma van de orgelwandeling ziet er als volgt uit:
- 13.30 uur: ontvangst koffie/thee Vredeskerk (Rulstraat);
- 13.45 uur: overhandiging van eerste exemplaar brochure Orgels in Oosterhout aan burgemeester Mark Buijs;
- 14.00 uur: uitleg en demonstratie Moreau-orgel (Vredeskerk);
- 14.45 uur: begeleid door het Abrahamorgel wandeling naar Basiliek Sint-Jan (Markt);
- 15.00 – 15.45 uur: uitleg en demonstratie Maarschalkerweerdorgel (Basiliek Sint-Jan).
Voor de (gratis) orgelwandeling hoeft u zich niet aan te melden, maar er geldt wel een maximaal aantal bezoekers vanwege de corona-maatregelingen (voor de Vredeskerk max. 65 bezoekers, en voor de Basiliek Sint-Jan max. 150 bezoekers). Tijdige aanwezigheid verdient derhalve aanbeveling.